AarneRaevaara

Satojen miljoonien salailu

Kansi ja areena -hankkeen päätöksenteko aukaisi uudenlaisen kulttuurin Tampereella. Hankkeet salataan, jos ne eivät etene julkisesti.

Tampereen valtakoalitio siirsi 15.4.2019 valtuustossa Hiedanrannan kehittämisen julkisuuslain ulottumattomiin, yhtiöön. Samalla siirtyivät kaupungille aiheutuvat satojen miljoonien kustannukset ja vastuut valtuuston talousarviovallankäytön ulottumattomiin.

Apulaispormestari arvioi hankkeesta kaupungille aiheutuviksi kokonaiskuluiksi 300 miljoonaa.

Hiedanrannan kehitysohjelman keskeisimmät riskit liittyvät Näsijärven täyttämiseen eli niin sanottuihin Dubain saariin sekä järvessä olevaan 1,5 miljoonaan kuutioon 0-kuitua.

Hanke kärsi takaiskun, kun hallinto-oikeus arvioi Dubain saaria koskevat suunnitelmat lainvastaisiksi.

Nyt alueen kehittäminen siirretään siis pois julkisuuslain ja sitä kautta julkisen arvioinnin ulottumattomiin. Koska hanke on osa pormestarisopimuksessa hyväksyttyä ratikkahanketta, valtuustossa esitystäni asian palauttamiseksi uudelleen valmisteluun ei kukaan kannattanut.

On todennäköistä, että valtuuston asettamat reunaehdot ratikalle eivät toteudu. Ongelmat eivät ratkea salaamalla. Dubain saariin liittyviin ratikan suunnitelmiin pitäisi lisätä julkisuutta.

Yhtiömalli kaventaa demokratiaa. Lisäksi se aiheuttaa Tampereen kaupungille 18 miljoonan lisäkustannukset. Yhtiömalli mahdollistaa senkaltaista verosuunnittelua, että julkinen sektori menettää yli 15 miljoonaa arvonlisäveroja.

Kaupunki siirtää 27 miljoonalla ostamansa maaomaisuuden yhtiölle. Kaupungille jäävät alueen arvoa vähentäneet pilaantuneet maat, puhdistusvelvoittein.

Tampereen ei pidä aloittaa yhtään uutta hanketta. Tunneli, ratikka, kävelykeskusta, kansi ja areena ovat romahduttaneet kaupungin talouden.

Ensin pitää ratkaista näiden hankkeiden aiheuttamat ongelmat.

Keväällä 2018 konsultti Eero Laesterä esitti talouden tasapainottamista painopisteenä investointien priorisointi. Hiedanrannan -hankkeen siirtäminen pois kaupungin taloussuunnittelusta heikentäisi mahdollisuutta toteuttaa laajempaa talouden tasapainottamista.

Tämä on ongelma.

Palveluihin kohdistetut säästöt, maksujen ja verojen korotukset tai alibudjetointi eivät tasapainota Tampereen taloutta.

Aarne Raevaara kaupunginvaltuutettu

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän Lumedemokratia kuva
Esa Heikkinen

Mielenkiintoista tietoa Tampereen valtuuston työskentelytavoista muttei mitenkään mairittelevaa mikäli kirjoitus pitää paikkansa. Tuntuu tulevan maan tavaksi tuo "Vake-lain" käytännön toteutuksen kopiointi muuallekin, alunperin demokraattiseen päätöksentekoon tarkoitettuihin hallintoelimiin.

Vake-lain sai ajettua läpi eduskunnassa nyk. vt Pääministeri ja Suomen Keskusta. Ei olisi pitänyt eduskunnan antaa perustuslain mukaista päätäntävaltaa pienelle piirille.

Tuosta heräsi mielenkiintoni suurimpien kaupunkien valtuustojen kokoonpanoihin, lokakuussa 2017 pidettyjen kunnallisvaalien tulokset:
1. Suurin puolue, kannatus %, 2. Toiseksi suurin, kannnatus %, 3. Kolmanneksi suurin jne. Pienpuolueet jätetty pois.

Helsinki

1. Kokoomus, 28,3 %. 2. Vihreät 24,1 % 3. SDP 13,8 %. 4. Vas.liitto 11,2 %,
5. Perussuomalaiset 6,7 %

Tampere

1. SDP 22,1 %. 2. Kokoomus 21,6 %. 3. Vihreät 20,0 %, 4. Vas.liitto 10,8,
5. Perussuomalaiset 6,2 5

Turku

1. Kokoomus 23,3 %, 2. Vihreät 19,6 %, 3. SDP 17,1 %, 4. Vas.liitto 16,1 %,
5. Perussuomalaiset 7,4 %.

Keskusta ei juhli suurimpien kaupunkien valtuustoissa:
Helsinki, kannatus % 2,8, Tampere 5,6 ja Turku 5,2.

Jos verrataan juuri käytyjen eduskuntavaalien tuloksia kunnallisvaaleihin niin voidaan nähdä että Vihreät on selkeästi kokoaan suurempi puolue. Mikäli Perussuomalaisten noste jatkuu muutamankin vuoden päähän voidaan odottaa mielenkiintoisia voimasuhteiden muutoksia maan kuntien- ja kaupunkien valtuustoissa.

Vihreä aate on jostakin syystä päässyt ikäänkuin niskan päälle vaikuttamaan 3 suurimman kaupungin valtuustoissa ja tuhotyöt ovat alkaneet. Ainakin Helsingissä Kokoomus on pettänyt äänestäjänsä lähtemällä vihreän utopian kelkkaan. Keskuspuiston, Malmin sekä liikeneinfran tuhoaminen ym. on nyt todellisuutta Helsingissä.

Onko Tampereella ja Turussa sama tauti ? Yhdessäkään kaupungissa Vihreät eivät ole suurin puolue mutta tihutyöt haiskahtavat vihreältä utopialta. Ja tietenkin rakennusliikkeiden kanssa veljeilyltä mistä asukkaille ei kerrota.

Kaikkien puolueiden kannattaa valmistautua Kunnallisvaaleihin kunnolla. Samat äänestäjät niissäkin vaaleissa ovat päättämässä.

Toimituksen poiminnat