AarneRaevaara

Saako eduskunnassa valehdella

Vaalien alla poliitikoilta kuullaan hyviä ja järkeviä ehdotuksia. Mutta missä on raja, miten poliitikot voivat pestä kätensä omista ja puolueensa päätöksistä. Pitäisikö eduskunnassa välikysymystä, opposition tärkeintä keinoa käyttäessä pitäytyä totuudessa?

Vanhustenhoidosta tehdyssä välikysymyksessä varapuheenjohtaja Sanna Marin (sdp) ihmetteli hallituksen puuttuvaa tahtoa ratkaista ongelmat hoitajamitoitusta nostamalla.

Valitettavasti myös opposition puheiden ja tekojen välillä on ristiriita.

Sosialidemokraatit ovat Tampereen suurin puolue. Heillä on sekä pormestari että sosiaali- ja terveyspalveluista vastaava apulaispormestari. Tästä huolimatta Tampereella alennettiin hoitajamitoitusta, siis vähennettiin niin sanottuja tekeviä käsiä hoitotyöstä.

Tampereen kaupunginvaltuustossa Sanna Marin on kannattanut hoitajamitoituksen alentamista. Eduskunnassa käydyssä keskustelussa Petteri Orpo (kok) arvio välikysymyksen asettuvan outoon valoon. Vastauksessaan Marin väitti, että SDP olisi Tampereella valtuustoryhmien talousarvioneuvotteluissa vaatinut, ettei mitoitusta alenneta. Hänen mukaansa asia ratkaistiin kokoomuksen vaatimuksesta.

Osallistuin kyseisiin valtuustoryhmien neuvotteluihin. En voi tuoda julkisuuteen neuvotteluissa käytettyjä puheenvuoroja. Kaksi paikalla ollutta kokoomuksen edustajaa ovat kuitenkin julkisuudessa kertoneet, ettei demaripormestarin esityksiä hoitajamitoituksen alentamisesta vastustanut yksikään demariedustaja. Myöskään valtuustossa, asiaa päätettäessä, kukaan demarivaltuutetuista ei vastustanut. Alentamisen hyväksyivät kokoomuksen ja demarien lisäksi myös perussuomalaiset, keskusta ja kristillisdemokraatit. Lisäkseni vain vasemmistoliitto vastusti hoitohenkilökunnan supistamista.

Puolueet, jotka Tampereella alensivat hoitajamitoitusta, ovat eduskunnassa julistaneet kyseisen kaltaisen toiminnan omien arvojensa vastaiseksi. Näyttää muodostuneen tavaksi, että puolueet suurieleisesti vastustavat omia päätöksiään. Tahti vain kiihtyy kun vaalit lähestyvät.

Toiminta kai perustuu siihen oletukseen, että äänestäjät eivät muista tai tiedä, miten kukin äänestää kun asioista päätetään. Tässä olisi toimittajille paikka harjoittaa vastuullista journalismia ja faktantarkistusta.

Tampereella tavoitteena on siirtymällä tehostettuun palveluasumiseen säästää 27 miljoonaa vanhushoivasta vuositasolla vuoteen 2020 mennessä. Ulkoinen hankintakilpailutus painottuu hintaan laadun jäädessä toiseksi. Nämä kokoomuspormestarin aikana tehdyt linjaukset eivät ole muuttuneet, vaikka sosialidemokraatit ovat kaupungin suurin puolue.

Lähtökohtaisesti Tampereen tilanne voisi olla hyvä. Ikääntyneiden osuus ei ole mitenkään erityisen iso. Verot, valtionosuudet sekä tulot kattavat hyvin palvelut, jotka kaupunki tuottaa muita vastaavankokoisia kaupunkeja edullisemmin.

Tampereella ongelma on viime päivinä suuriäänisesti julistetut arvot, tai pikemminkin niiden puuttuminen. Pormestarisopimuksien isojen hankkeiden ja investointien rahoitus on ajanut kaupungin talouden kuralle. Kaupunki elää rajusti yli varojen, yhtiöittämällä, alibudjetoimalla ja velkarahoituksella. Kaikista palveluita leikataan ja maksuja korotetaan.

Vanhushoidon ongelma ei Tampereella ratkea veroäyrin korottamisella. Lisäeurot eivät siirtyisi palveluihin.

Vanhushoidon ongelmat herättävät kysymyksiä kuntien tehtävistä ja hyvinvointimallin olemassaolosta. Miten on varaa puolueiden yhteisiin hankkeisiin mutta ei kuntalaisten palveluihin.  Missä vaiheessa tulee raja vastaan julkisten palveluiden ulkoistamisessa ja yksityistämisessä?

Samansuuntainen tilanne on ympäri Suomea. Kuntien asiakaspalvelujen ostot ovat vajaassa 20 vuodessa yli kolminkertaistuneet.

Esperi Caren ja Attendon skandaalit ovat vain jäävuoren huippu. Säästöjen tai voiton maksimoimisen sijaan pitäisi panostaa ihmiseen.

Ensimmäinen askel tervehtymiseen on vastata kysymykseen, miksi äänestäjille annetut lupaukset unohtuvat kun vaalit ovat ohi ja on päätöksenteon aika?

 

Aarne Raevaara

VaihtoehtoTampere valtuustoryhmän puheenjohtaja

Tähtiliike

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Aarne, hyvä kirjoitus tärkeästä aiheesta, joka on nyt kaikkien huulilla.

Vaikeaa on kilpailuttaminen, ks. alla:

MAO:48/19

Tampereen kaupunki - ikäihmisten asumismuodot ja erikoislääkäripalvelut julkinen hankinta - liitteen E mukainen palvelu - epäselvä tarjouspyyntö - vertailuperusteet

Diaarinumero: 2018/303
Antopäivä: 31.1.2019

- - "Lopputulos

Markkinaoikeus kumoaa Tampereen kaupungin ikäihmisten palvelulinjan päällikön 13.7.2018 tekemän hankintapäätöksen § 240. Markkinaoikeus kieltää Tampereen kaupunkia tekemästä hankintasopimusta sanotun päätöksen perusteella tai panemasta sitä muutoin täytäntöön nyt asetetun 500.000 euron sakon uhalla.

Markkinaoikeus velvoittaa Tampereen kaupungin korvaamaan Pihlajalinna Terveys Oy:n arvonlisäverolliset oikeudenkäyntikulut 5.000 eurolla viivästyskorkoineen. Viivästyskorkoa on maksettava korkolain 4 §:n 1 momentissa tarkoitetun korkokannan mukaisesti siitä lukien, kun kuukausi on kulunut tämän päätöksen antamisesta.

Markkinaoikeus hylkää Tampereen kaupungin ja Mehiläinen Terveyspalvelut Oy:n vaatimukset oikeudenkäyntikulujensa korvaamisesta." - -

https://www.markkinaoikeus.fi/fi/index/paatokset/h...

Aiheeseen laajemmin "Vanhusten kotihoidon tila Suomessa: sitä saa, mitä tilaa", ks. alla

http://kirsiomp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/269515-va...

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Tuttu Attendon kaveri... Kuinka kauan me sallimme menon jatkuvan... ks. alla:

https://www.mtv.fi/sarja/45-minuuttia-33001002004/...

Toimituksen poiminnat